Ung hud

Jeg har blitt spurt flere ganger nå angående kviser og tenåringer. Jeg er ingen lege, hudlege eller hudpleier. Men jeg kan fortelle hva slags hudpleie rutine jeg har gitt min tenåring, og hva som har fungert her. Men ved store og vonde kviseutbrudd så ta kontakt med fagfolk.

Jeg slet selv veldig med urenheter, og jeg vet akkurat hvor jævlig det både er og føles. Og jeg skulle ønske noen hadde hjulpet meg litt med å finne ut hva jeg skulle bruke, for det var noen smertefulle erfaringer som ble gjort den tiden med heftige tonere med alkohol i, blandt annet.

Min lille akne avatar 😊

Jeg unngår helt parfyme i denne rutinen. Og har gitt min håpefulle samme cleanser som jeg selv har. CeraVe foaming cleanser. Den er mild og parfymefri, har ceramider som styrker hudbarrieren og irriterer ikke allerede uren eller betent hud. Rens morgen og kveld og etter trening evt. Hopp over rens om morgenen hvis huden føles sår, da gir man huden en pause fra morgenrensen. Hvis din tenåring bruker sminke så vurder en oljerefs først for å bryte opp sminken.

Denne har innimellom vært byttet ut med La Roche-posay effaclar med 2% salisylsyre, for å få litt eksfoliering også.

I neste omgang har jeg lagt til hudkremen fra CeraVe facial moisturising lotion både med og uten SPF, en for dag og en for natt. Man tror ofte at når man har aknehud som er fet så skal man ikke bruke fuktighetskremer som denne under og går kanskje for gel hudkremer i stedet, men min erfaring tilsier at også denne typen hud også trenger fuktighet, og disse gel kremene gir ikke nok. Men det er individuelt selvfølgelig. Det er kjempeviktig med SPF til hud med urenheter! Man kan vurdere mineral solkrem fra REN da denne irriterer mindre enn kjemiske solkremer, den er hverfall knallgod.

I tillegg har jeg kjøpt The ordinary salisylic acid 2% masque for bruk 1 til 2 ganger i uken for å eksfolierer og fjerne hudormer og urenheter.

Så har jeg kjøpt Basiron wash 5% til bruk sammen med dusjing og den blir da brukt som en maske mer eller mindre der. Kan også legges som en maske mens man dusjer andre steder på kroppen der man har urenheter.

For punktbehandling av kviser har jeg zitsticka killa, disse roer fort ned en hissig kvise etter et par dager. Viktig å sette på plasteret med en gang man kjenner at noe er på tur. Kjøpt hos coverbrands.no Disse bruker jeg selv også, selv om det faktisk begynner å bli skjeldnere at jeg har noen kvise. Men denne er grei å ha på lur hvis man får utbrudd etter man har begynt på en hudpleierutine. Hadde ikke disse i hus, da den nok har blitt med i bagen for helga 😃 de er en favoritt her hvertfall.

Man må være tålmodig med denne rutinene, man trigger jo huden til å fornye seg før den egentlig skal, og kviser som ligger i dvale kan plutselig blusse opp før den egentlig skulle. Så man må regne at huden trenger tid til å renses. Så man må holde ut.

Jeg har ikke innført noe mer, jeg vil heller holde det veldig enkelt og minst mulig «dill». Dette er jo ung hud, som er litt ubalansert, og man trenger kanskje ikke irritere huden eller bruke «sterke» ingredienser uten at en hudlege involvert i prosessen.

Så dette var min tenårings hudpleierutine. Og det finnes sikkert masse produkter som kan fungere like bra som disse jeg har nevnt, så dette er bare slik jeg har vurdert min tenårings hud og produkter vi synes har funket.

Viktigste for meg har vært å forsikre om at dette er normalt og at de fleste går igjennom dette. Og dessuten så ser vi så godt våre egne kviser og urenheter, mens andres registrerer vi knapt, og slik er det jo for andre også. Men dette er vanskelig det vet jeg alt om.

Håper dette kan hjelpe noen på vegen til å bli kvitt det 👍

Leave a Reply