Ingredienser som kan irritere

Da man undersøker litt i hudpleie jungelen blir man oppmerksom på en del ingredienser som vi kanskje ikke ønsker å ha på huden. Ingredienser som kan irritere og fremkalle allergier. Den største synderen er kanskje parfyme, og selv om du tåler det fint, så kan du plutselig bli sensitiv bare fordi du har brukt det mye. Det jeg har oppdaget er at etter å ha brukt parfymefri fuktighetskrem i en måned så er det vanskelig å gå til parfymert igjen, det kjennes ut som du har ett lag med parfyme i ansiktet, ganske rart, men jeg liker ikke lenger at parfymeluften blir for sterk, og det har ikke gjort meg noe før.

Noen allergener i hudpleie/kosmetikk vi bør være obs på:

Parfyme det finnes i alle mulige former og navn, og er vanlig i hudpleie. De kan være naturlige og syntetiske. Det er vanskelig å få tak i alle slags produkter uten parfyme, hender jeg gir opp, men prøver å bli flinkere. Parfyme er en versting og kan gi kontaktallergi.

Methylchloroisiothiazolinone/methyisothiazolinone (MCI) dette er ett konserveringsmiddel og er allergifremkallende. Dette stoffet er ikke lov å putte i ting vi smører på huden, men det er lov i produkter vi skyller av i EU og da Norge, kun i veldig små mengder. Jeg skal innrømme at dette styrer jeg helst unna. Verdt å merke seg at dette stoffet kan finnes i vaskemiddel og rengjøringsmiddel så sjekk og bruk hansker, får du en reaksjon på dette stoffet, kan du få veldig vondt og vanlige allergimedisiner sies at ikke virker godt mot denne allergien. De kan fremkomme på listen over ingredienser som:

  • Neon 950
  • Kathon 886, Kathon CG, Kathon WT, Kathon LX
  • 5-klor-2-metyl-4-isothiazolin-3-ion
  • 2-metyl-4-isothiazolin-3-on

Parabener konserveringsmiddel og har vært omdiskutert, gjengs oppfatning er at dette stoffet er ufarlig og har vært brukt i årevis men kan gi kontaktallergi hos noen. Men de aller fleste av oss tåler parabener veldig godt altså 😅 og er et bedre konserveringsmiddel enn mye annet vi har på markedet.

Cocamidopropyl betaine – rensende ingrediens, kan gi kontaktallergier, men de snakkes også om at ikke dette behøver å skyldes cocamidopropylen men to urenheter som kan forekomme i produksjonsprosessen.

Acrylates – brukt i noen plastikknegler som man kan lime på, vanligvis er dette ikke irriterende men kan gi kontaktallergi

Tosylamide brukes i neglelakk og kan gi kontaktallergi

Paraphenylene diamine (hårfarge og kan være i hennatatoveringer) er ett sterkt allergifremkallende stoff. Mer enn 2/3 av de permanente/varige hårfargene inneholdet PPD. Men nå er det en endring i gjære. Det ser ut til at det nå skal bli slutt på bruken av dette stoffet, men de er i en overgangsperiode fremdeles. Vi håper at det blir slutt fort. Man har jo lest skrekkhistoriene om dette.

Nikkel (finnes i noen maskara typer og kan forekomme i hårfarger) den vanligste formen for kontaktallergi er mot nikkel, og jeg var ikke klar over at dette var i maskara 🤯 så dette er det greit å være obs på.

I Norge er det cirka 4000 sterke utbrudd av kosmetikkallergi hvert år i følge
Kosmetikkleverandørenes forening og Mattilsynet, det er mange 😨 så her får vi bare fortsette å skaffe oss mer kunnskap om det vi smører oss inn med 😎

Test bestandig nye produkter på ett lite område. Hvis noen produkter tingler, svir eller gjør huden rød, skyll umiddelbart med vann. Ta kontakt med lege hvis det ikke roer seg ganske fort.

Så, en liten disclaimer, jeg er ikke helsepersonell, lege eller hudpleier bare umåtelig nysgjerrig, så ta kontakt med din fastlege eller hudlege hvis du reagerer på noe. Dette er bare ment som informasjon om noen ingredienser som kan gi deg problemer og kan være allergifremkallende og lure å styre unna.

Legger til en link fra Kreftforeningen ang kosmetikk så kan du lese litt. Jeg er i tvil ang det de skriver om parabener, men hvem blir ikke det 🤷‍♀️ ene sier det og den andre sier det. Gjør deg opp din egen mening 😃

Kosmetikk, kremer og kreft

Leave a Reply