Vanlige begreper da vi snakker om hudkremer 🧐

Hva betyr alle disse ordene vi stadig leser om innen hudpleie???? Og hvorfor trenger vi å vite noe om det? Men først en liten gjennomgang av noen av ordene som blir brukt.

Det fuktighetsgivende (humektanter) middelet vil trekke inn fuktighet, mens det okklusive vil låse den fuktigheten inn, og det mykgjørende (emollients på eng.) middelet vil holde huden myk og glatt.

Okklusive – ingredienser som fanger det inni huden og holde de der. De lager en beskyttende barriere. Eksempler på ingredienser som er okklusive:

 • Shea butter
 • Mineral oil
 • Lanolin
 • Petrolatum
 • Paraffin
 • Beeswax
 • Squalene
 • Coconut, jojoba, and sesame oils
 • Cetyl alcohol

Humektanter eller fuktighetsgivende ingrediens – er et hygroskopisk stoff som brukes for å holde ting fuktige. De brukes i mange produkter, inkludert mat, kosmetikk, medisiner og plantevernmidler. Et fuktighetsmiddel tiltrekker og beholder fuktigheten i luften i nærheten via absorpsjon, og trekker vanndampen inn i eller under organismenes eller gjenstandens overflate. Eksempler på slike ingredienser:

 • Glycerin
 • Hyaluronic acid
 • Propylene glycol
 • Butylene glycol
 • Sodium PCA
 • Sorbitol
 • Allantoin

Mykgjørende ingredienser (emollients på engelsk) – smørende ingredienser som hindrer vanntap og er mykgjørende, beskyttende og har jevnende effekter på huden. Eksempeler på mykgjørende ingredienser er:

 • Shea butter
 • Cocoa butter
 • Mineral oil
 • Lanolin
 • Petrolatum
 • Paraffin
 • Beeswax
 • Squalene
 • Coconut, jojoba, sesame, almond, and other plant oils
 • Cetyl alcohol
 • Olive oil (oleic acid)
 • Triethylhexanoin

Vi ser her at noen av disse er også humektanter og okklusive, altså de har flere egenskaper enn en 😃

Aktive ingredienser – har ett eget innlegg om noen som regnes som de mest vanlige i ett tidligere innlegg (link til tidligere innlegg), klikk på knappen for å se på en liste over ingredienser

Ikke alle aktive ingredienser er med selvfølgelig, men noen av dem. Disse er som regel lagt til for en spesialeffekt i ett produkt.

Det hender det også snakkes om emulgatorer i hudpleie – Emulgator er et middel som har evne til å danne en stabil blanding, emulsjon, av to stoffer som normalt ikke lar seg blande med hverandre. Eksempler på kosmetiske ingredienser som fungerer som emulgatorer inkluderer polysorbater, laureth-4 og kaliumcetylsulfat. Har ikke laget noen liste på dette foreløpig, men kanskje senere 😃

Dette ble veldig mye teknisk og mange rare ord, men jeg lar det stå til og håper dere ikke lar dette kjede dere for mye. Hvorfor trenger vi å vite noe om dette? Jo fordi ikke alle dagkremen feks er både okklusive, fuktighetsgivende og mykgjørende og vi vil da ha alt i ett 😍 vi må hvertfall være klar over vi ved å bruke en krem uten okklusive ingredienser så må vi kanskje bruke en i tillegg som har dette, hvis ikke kan du ende opp med veldig tørr hud eller at det dure serumet du har kjøpt rett og slett ikke fungerer hvis du ikke låser det inn.

😃 så ta en kikk på listene å se om din favoritt har noen av disse ingrediensene i seg 🌸 (listen er på engelsk da ingrediensene oftest er listet på det) jeg har kanskje ikke funnet alle, så kanskje du vet om noen jeg ikke har funnet, gi meg en pip i såfall så oppdaterer jeg gjerne 💗

Leave a Reply