Solfilter og solkrem 😎

Det vi kan være helt sikre på er at det å bruke solkrem er den aller beste måten å unngå aldring av huden på. Det er også uten tvil helt essensielt for å unngå hudkreft. Det er super viktig og helst over 30 i SPF. Så hva inneholder solkremer? Og hva skal vi velge? Det var ikke bare enkelt å finne ut av, hvis jeg i det hele tatt klarte det 🤯 Her kommer uansett en liten oversikt over stoffer som regnes som solfilter, de er både UVA, UVB og fysiske filter, ikke alle stoffen fungerer like bra som andre, ei heller er ikke alle å finne lenger i dagens solkremer, men de eksisterer derfor tok jeg de med.

En god solkrem inneholder gjerne fysiske filtre som beskyttelse mot UVA-stråling, i tillegg til en eller flere organiske forbindelser som beskytter mot UVB-stråling. Så greit å sjekke om den du bruker har det 😎 står den merket med broadspectrum skal den ha filter for både UVA og UVB

Forskjellen på organisk og uorganisk er at nesten alle organiske forbindelser inneholder grunnstoffet karbon, de kan betraktes som kjemiske sammensetninger. Uorganiske forbindelser er av mineralsk og ikke biologisk opprinnelse.

Uorganisk blir ofte oppfattet negativet og det har ingenting med det å gjøre, men står det en U fremfor så blir det automatisk litt negativt oppfattet av oss forbrukere. De fleste forbindelser i dag er syntetiske, så derfor betyr ikke dette organisk/uorganisk så mye, annet enn å kategorisere stoffer med eller ute karbon. (For annet enn de som driver med kjemi da 😊)

At noe er organisk betyr ikke at ikke er giftig, ei heller at det er det. Nei akkurat det her tror jeg ikke vi skal henge oss opp i. Kosmetikkindustrien bruker disse begrepene litt i hytt å pine, men det kan dere google kjapt så ser dere det.

Men i dette temaet ang solfilter kan vi heller si at de organiske er kjemiske filtre, og de uorganiske er fysiske filtrer og heller se litt på forskjellen mellom de to.

Fysiske filtre virker ved å blokkere når strålende fra sola når huden, de reflekteres bort.

Mens de kjemiske filtrene omdanner UV stråler til uskadelige bølgelengder mens de selv nedbrytes.

Det er ikke slik at EU og Norge godkjenner alt som UV filter, men jeg oppfatter de allikevel mer lemplige enn f.esk USA. EU har ikke hatt tradisjon for å forby stoffer bare på mistanke slik andre gjør. Så listen over godkjente soffer legger jeg ved her slik at du kan se hele, klikk på knappen under.

Så er det en rekke anbefalinger og tester om disse solkremene da………. Baaaaaa det er ikke så enkelt å finne frem i den. Det finnes test på test, der den ene er bra i en test, men i neste anbefales den ikke. Men dette har jeg funnet ut og mener jeg kan fortelle dere:

☀️ Ikke kjøp en parfymert solkrem, mange reagerer i utgangspunktet på kjemiske UV filtrer, og parfymen gjør den reaksjonen verre, uten tvil.

☀️ Solkrem av bare fysiske filtre er best med tanke på irritasjon av kjemiske filter. De vanligste ingrediensene er zink oxide eller titanium dioxide, de er også mye dyrere enn de kjemiske og i tillegg vanskeligere å påføre uten å se ut som en grå brøddeig.

Så tilbake til synsingen: En del av disse kjemiske filtrene er problematiske da noen studier viser at det trekker inn i huden og blir med i for eksempel morsmelk, særlig en som heter octocrylene er en av de stoffene som er mest omdiskutert, og EU godkjenner denne, USA for eksempel gjør ikke det. Hva skal vi gjøre vi som ikke vet da? Det er et av de stoffene som absorberer UV absolutt best, men det blir litt sånn pest eller kolera føler jeg. Problemet er vel at de ikke helt vet langtidsvirkningen ved bruk av for eksempel octocrylene, og de har ikke nok data til å konkludere med egentllig det ene eller det andre.

Jeg velger å styre unna octocrylene når det gjelder solkrem til barn og er du gravid eller ammende ville jeg kanskje styrt unna til de kan 100 % avkrefte at det ikke samler seg i mennesker ved topisk påføring. Det finnes gode solkremer uten dette stoffet i min mening, til disse litt sårbare gruppene, så får vi andre vurdere selv om vi tar sjansen eller ikke. I innlegget om Cliniderm sungloss lip protction og ingredienslisten så kan du se octocrylene listet i denne, denne kommer jeg nok ikke til å kjøpe igjen, ikke bare pga octocrylene men en samlet vurdering det da, du kan lese den HER.

Eller så har jeg ett innlegg om Cliniderm Light and mattify face fluid, som jeg syntes var grei til meg da, den inneholder noen av de omdiskuterte stoffene, men ikke octocrylen, du finner innlegget HER. Jeg tar mine sjanser siden de er faktisk godkjent da den adresserer litt andre hudproblemer jeg har.

En jeg liker godt til ansiktet er Dermica Sensitiv solkrem ansikt SPF 30 50ml, den er svanemerket så den er uten parfyme eller skadelige stoffer, sjekk den ut, du får kjøpt den på Apotek 1 som også har utviklet den.

Til kropp bruker jeg Clinider caring protection sun lotion som du finner på Apotek 1, den er parfymefri, uten alkohol og skadelige stoffer.

Det finnes maaaaaaaange solkremer så du får bare sette deg ned å se, det er ikke bare disse to over, men det er nå disse jeg har kjøpt og prisen var grei, så da vet du det.

Jeg har fremdeles ikke funnet en dagkrem eller solkrem med mineraler (fysisk filter) til voksne til en vettug pris og som jeg liker, så gi meg ett pip om du har en anbefaling.

Dere har nå litt informasjon om hva solfilter egentlig er, så kanskje dere blir inspirert til å undersøke mer selv. Men det er hvertfall viktig å bruke solkrem uansett hva du velger for deg og dine.

One thought on “Solfilter og solkrem 😎

Leave a Reply