Aktive ingredienser

Det er såvidt jeg har vært innom temaet om dette med aktive ingredienser. Det finnes et hav av dem, men ikke alle er like godt dokumentert at har effekt. Slik som feks c vitamin, det er jo supert for huden, men den brytes sammen og oksiderer raskt, og den mister effektiviteten veldig raskt, noe som betyr at når du får den ut av flasken, er den sannsynligvis allerede oksidert og derfor ofte ubrukelig. Det ser ut til at det beste man kan gjøre er å ta c vitaminer oralt. Kanskje noen har noen tips om andre studier som viset noe annet? Let me know 💁🏼‍♀️

Men det jeg har funnet ut at hvertfall jeg vil implementere i min hudpleierutine er:

Ceramider – er naturlige lipider/fetstoffer som immiterer hudens oppbygning. Den binder sammen hudceller og fungerer som en barriere utenpå huden. I tillegg holder de på fukten i lang tid fremover. Ceramider er noe kroppen produserer naturlig, men ettersom man blir eldre minskes denne produksjonen, og dermed også elastisiteten i huden. I ingredienslisten står de ofte listet som ceramide AP, EOP, NG, NP eller NS. Kan også stå som phytosphingosine og sphingosine. Jeg har ett innlegg på dette også, i CeraVe rens innlegget. Jeg bruker denne rensen om kvelden, og jeg har i tillegg CeraVe dagkremen som også innholder ceramider. Jeg ser kanskje størst forandring på huden etter jeg begynte å bruke denne.

Hyaluronsyre – (HA) er et sukker som finnes naturlig i huden vår som holder vann og hjelper med å holde den hydrert og fylt. HA i kroppene våre holder tusen ganger vekten i vann for ikke bare å beholde all den fuktigheten i huden og leddene våre, men også forhindre at all den fuktigheten fordamper i luften. Som alt annet når vi blir eldre, så blir mengden av naturlig hylaronsyre i huden redusert. Så derfor kan det være en ide og ta med denne i din hudpleie rutine. Desverre så er det slik at hyaluronsyre reverser noe men den tilfører fuktighet gjennom dagen, og huden ser yngre ut. Så jeg bruker denne i hele ansiktet før dagkrem på renset våt hud. Viktig å bruke en god dagkrem rett etterpå for å stenge inne hyaluronsyre inne, gjør du ikke det kan den tørke ut huden, altså motsatt av det du ønsket. Du finner dem i ingredienslisten som hyaluronsyre eller hyaluronic acid, hyaluronan, sodium hyaluronate, sodium hyaluronate crosspolymer eller natriumhyaluronat, så se etter disse navnene. Edit: noen reagerer negativt på denne, så hvis noe svir eller du blir rød, så er kanskje ikke denne noe for deg.

Alfahydrosysyrene AHA – er naturlige syrer og kalles gjerne fruktsyrer. Glykolsyre og melkesyre utvinnes fra henholdsvis sukkerroer og syrnet melk, og er de to minste alfahydroksysyrene. Størrelsen gjør at de kan trekke dypt ned i huden og styrke bindevevet og øke produksjonen av hyaluronsyre. Hudlaget med levende hudceller blir tykkere, mens laget med døde hudceller blir tynnere. Alfahydroksysyrer har effekter både mot hudaldring og urenheter. Du finner de listet som GLYKOLSYRE – GLYCOLIC ACID, MELKESYRE – LACTIC ACID, VINSYRE – TARTARIC ACID, SITRONSYRE – CITRIC ACID, EPLESYRE – MALIC ACID, MANDELSYRE – MANDELIC ACID tok med det engelske navnet også da det oftest står på engelsk.

Salisylsyre BHA – denne ingrediensen finner du i alt fra kremer til rens og har dokumenter effekt på uren hud, den både forebygger og behandler akne og den er i tilleg anti-inflammatorisk. Den er listet opp som enten salisylsyre eller salicylic acid på engelsk. Ofte står bokstavene BHA på fremsiden av produktet også. Jeg har begynt å bruke denne som rens på morgenen og ikke om kvelden, fordi jeg bruker ett retinol og de skal ikke blandes og det er viktig å huske på.

Bensylperoxid – er en antimikrobiell, noe som betyr at det hjelper med å redusere mengden av bakterier som forårsaker kviser i huden. Mindre bakterier fører til mindre utbrudd. Benzoylperoxide hjelper også med å holde porene klare for blokkering. Det er den mest effektive akne-behandlingen som er tilgjengelig uten resept. Jeg har ett innlegg tidligere med Basiron, jeg bruker den som en maske på utsatte steder på kroppen og jeg bruker det som en «armehule» maske for å fjerne olje og rester av deodorant. 3 minutter er nok og jeg synes jeg har god effekt av denne. Listet som Bensylperoxid eller Benzoylperoxide på engelsk.

Peptider – er fragmenter av proteiner. På egen hånd består peptider av aminosyrer som er som små fragmenter av proteiner som finnes i huden. Proteiner er de grunnleggende byggesteinene i huden. Så uten peptider forblir ikke huden slik den var, og resultatet er tap av fasthet, linjer og rynker, forandringer i tekstur og hud som ikke spretter tilbake som det en gang gjorde. Forskning har vist at hver av dem jobber på veldig spesifikke måter for å dekke et nøyaktig hudpleiebehov. De lærer også huden å gjøre det som kreves for å hjelpe til med å revitalisere disse byggesteinene, noe som kan bidra til å gjenopplive aldrende hud. I produkter kan de hete: Palmitoyl Oligopeptide (eller Matrixyl, et neuropeptid som reduserer fine linjer), Acetyl Hexapeptide (Argireline, et muskelavslappende peptid), Palmitoyl Tripeptide (denne øker hudens fasthet), Myristoyl Pentapeptide (denne øker hudens fuktnivå) eller Hexanoyl Dipeptide (cellefornyende peptid). Jeg bruker peptider sammen med hylaronsyre og særlig under øynene og rundt munnen der jeg har synlige linjer.

Retinol – er en form for vitamin A, en ingrediens som fremmer hudfornyelse og forbedrer kollagenproduksjonen (som begynner å avta i 30-årene). I tillegg til å minske utseendet på fine linjer og rynker, kan retinol også reversere noen av bivirkningene av solskader. Her har jeg lite erfaring enda, så jeg må undersøke mer og få tak i flere produkter. Jeg bruker Differin (adapalen en form av retinoid) og denne fungerer bra mot aknehud, men den er reseptbelagt i Norge. Så jeg har bestilt meg noen ikke reseptbelagte Retinol produkter for testing. Kanskje noen av dere har erfaringer?

Så det var alle i første omgang, det finnes maaaaaaange produkter og ingredienser i tillegg til disse, så det er ikke slik at det er bare disse som fungerer men det er disse jeg til nå har funnet ut foreløpig at passer til meg og min hud. Gi meg gjerne tips om andre aktive ingredienser som dere er fornøyd med eller ønsker at jeg skal se på.

Noen av produktene jeg har prøvd og skal prøve nå i nærmeste fremtid 😍

Grunnen til alt dette hodebryet er jo drømmen om en såpass sunn hud at man kan ta på litt maskara og blush etter normal hudpleierutine og løpe ut døra og se ut som en million (😂) uten at man har brukt 2 fordømte timer på å legge krigsmalingen først for å se sånn noen lunde ut 😤 og det kan gjerne ikke koste en halv formue heller, dette må da være mulig eller 🤷‍♀️

Leave a Reply