Lip balm

Det er et utvalg av lip balms som ikke ligner noe, det er alt fra vanlig lypsyl til EOS med farge og uten farge. Med SPF og uten. (Vil du ha med SPF så ligger det et blogginnlegg om en fra cliniderm, ikke min favoritt men den kan være verdt å prøve for deg) Særlig om vinteren er jeg utsatt for tørre lepper og de har litt lett for å sprekke opp. Men jeg føler egentlig ikke at det er noe som hjelper egentlig. Og hvorfor det tro? Hva er det som gjør at vi nærmest blir avhengige av disse. Vel, ikke noe annet å gjøre enn å kjøpe ett par og sjekke hva disse inneholder og hva som burde være i en god leppepomade og hva som ikke burde være i det.

Etter ett lite googlesøk, så finner jeg litt informasjon om hvorfor vi er mer utsatt for uttørking og sprekker på leppene enn andre steder. Det oppsummeres greit på Wikipedia.

Huden på leppene (med ca. 5-6 lag med celler) er veldig tynn sammenlignet med annen hud på ansiktet (med ca. 16 lag). Huden på leppene inneholder også mindre melanocytter – en type celler som produserer et pigment kalt melanin. Melanin gir huden dens farge. På grunn av denne tynne huden vil blodårene inni leppene vises. Det er disse blodårene som vises som gir leppene dens røde farge.

Leppene, evt. huden på leppene, har ikke hår. Huden inneholder heller ikke svettekjertler og talgkjertler. Derfor har den ikke det vanlige beskyttelseslaget med svette og kroppsvæske (oljer) som holder huden glatt og regulerer varme. Det er dette som er grunnen til at huden på leppene ofte tørker ut fortere enn vanlig hud.

Så, hva vil vi at en leppepomade skal inneholde? Jo vi vil ha beskyttende ingredienser og pleiende ingredienser, og det er jo greit å sjekke at den du bruker har begge deler. Og vi vil gjerne unngå noen ingredienser i leppepomader vår som rett å slett nummer og irriterer mer enn det gjør godt.

Så jeg har EOS crystal og carmex, fordi det var det som var tilgjengelig da jeg var ute å løp på butikken før helga. Carmex har vært en go too, da det er svært tilgjengelig og billig, men er den bra?

Så, EOS, skulle man kanskje tro var verre enn det den faktisk er. Eller jeg tenkte hvertfall at denne ikke så veldig bra ut. Eneste er at man egentlig ikke får noe beskyttelse i form av voks i denne lipbalmen, men de har brukt Polyamide-8 som er beskyttende for huden. Det er selvfølgelig både parfyme og smak i denne, som det egentlig er i alle nesten, hvertfall som man ser blir solgt over alt til en vettug pris. Ta en kikk på ingredienslista og se om dette er noe for deg. Den hadde en ingrediens som jeg synes var snodig, men det var vel den siste på lista så det er under 1% av dette stoffet i lipbalmen. Men greit å se hva man faktisk smører seg inn med. Se listen nederst 🧐

Carmex derimot har både helende og beskyttende ingredienser….. MEN…. den innholder også både mentol og kamfer som kan være både uttørrende, irriterende og nummende, noen mener den er kjølende. Pluss at det er salisylsyre i den og det skjønner jeg vel ikke helt hvorfor er der? Men spekulasjonen står under ingredienslisten. (Ikke mine spekulasjoner, bare generelle fra flere). En annen ting er hvor hygienisk denne boksen egentlig er, i disse tider hvor det er ekstra fokus på det…. næææ jeg synes ikke noe om denne lenger, selv om den er billig og tilgjengelig. Så hvertfall vær sikker på at du tåler ingrediensene før du bruker denne 😃

Så det store og det hele så er vel egentlig EOS sin et bedre valg, selv om prisen er høyere. Men jeg så nå, etter jeg har skrevet at denne er et utgående produkt hvertfall fra noen apoteker, om den er permanent borte vet jeg ikke. Men kan absolutt anbefale Eos Lip Balm Pomegranate & Raspberry hvis du ikke bryr deg (eller ikke er allergisk) om parfyme og smak i lipbalmen din. Den har både helende og beskyttende ingredienser i seg. Jeg burde seriøst lete etter noe som er uten parfyme og smak men med alt det vi gjerne vil ha i en lip balm. Noen forslag?

Så for den som er interessert, ingrediensene:

EOS crystal

Rating: 3.5 out of 5.

Carmex

Rating: 2 out of 5.

Leave a Reply